Kavgayı yapacaksak baştan yapalım

Bendeniz, kavgayı eğer yapacaksak baştan yapmalıyız felsefesini savunanlardanım. Işinizin erken dönemlerinde işin sizden beklediği efor yüksek gelir ise düşüktür. Sebebi, tüketici sayısının işinizin erken dönemlerinde doğal olarak düşük olmasıdır. Yani, “Yahu çok çalışıyorum, öldüm, bittim ancak, kazanca bakar mısınız ne kadar düşük” demek yok. Işinizin inşaasının erken dönemlerinde çok efor az kazanç vardır. Zamanla, işi inşa etmeye devam ettikçe, düzenli veya düzensiz ürün kullanıcı sayısı arttıkça işin sizden talep ettiği efor azalmaya başlar. Geliriniz yükselmeye başlar. Sebebi, düzenli veya düzensiz ürün alımı yapan kişi sayısının, yani ürün kullanıcı sayısının artık artmış olmasıdır.

Işinizin erken dönemlerinde yaşadığınız yüksek efor az kazanç durumu size tuhaf bir durum gibi gelse de, ticaretinizin ilerleyen dönemlerinde o kadar da çok efor sarfetmiyor olmanıza rağmen gelirinizin ciddi seviyelere çıkmış olması, hatta ve hatta yükseliyor olması da tuhaf bir durummuş gibi gelebilir. Bu durum sizi şaşırtmamalı sebebi işinizin kaldıraç etkisine sahip bir iş olmasıdır. Doğasında kaldıraç etkisi olan işlerin hepsinde size kendinizi yukarıda açıkladığım şekilde tuhaf hissettirecek bir durum olabilir.

Ben çiftçi çocuğuyum. 26 yaşıma kadar tarlalarda çalıştım. 26 yaşımdan sonra maaşlı olarak çalışmaya başladım. Hayatta öğrendiğim şey, aktif olarak çalışmazsam kazanç elde edemeyecek olmamdı. Yani ancak tarlaya gidersem ya da maaşlı işimde ofise gidersem para kazanabileceğimdi. Buna alışmıştım. Beynime bu kodlanmıştı. Insanın beyninde bu kodlama varsa daha sonra tüketim ağı inşa edince ve tüketim ağını belli bir olgunluk seviyesine getirince ve o kadar efor koymamasına rağmen ciddi gelir elde etmeye devam ediyorsa bu gerçekten alışılması zor bir durum olabiliyor.

Insanın beyninin bir tarafı “Yok ya olmaz öyle şey” diyor diğer tarafı “Niye inanmıyorsun ki, günümüz dünyasında artık kaldıraç etkisine sahip araçlar var. Senin suçun bu araçlardan bir tanesini keşfetmiş olmak mı? Cefasını çekmişsin. Tüketim ağını inşa ederken, erken dönemlerde ciddi çalışmışsın şimdi artık ödülü alma zamanı” diyor.

Yavuz Bağcı