Ben Bi Düşünmek İstiyorum!

imagesPU77BOWS

Sunumu gayet iyi bir ortamda, gayet iyi araçlar ile (örneğin slaytlar, video vb) yaptınız. Aday size “benim düşünmem lazım” dedi. Ne şekilde hareket edersiniz?

Genellikle istediği başarıyı henüz yakalayamamış olan daha tecrübesiz, işin henüz daha başında olan networkçü dostlarımız tecrübeli olan networkçülerin böyle bir durumda ne şekilde hareket ettiklerini merak ederler. Ne düşündüğümü ve böyle bir durumda nasıl hareket ettiğimi hemen paylaşayım.

Ben konuyu şöyle değerlendiriyorum. Sunum ortamı ortada enerjinin, hatta yoğun bir enerjinin olduğu bir ortamdır. Eğer aday “ben bir düşüneyim” diyip enerjiyi düşürmeye çalışıyorsa ve kendini çekiyorsa ben de kendimi çekiyorum.

Adayı ikna etmeye çalışan her türlü kapanış girişiminden uzak duruyorum. Her zaman böyleydim, şimdi de böyleyim. Ve adaya bu şekilde yaklaşıyor olmakla, var olan mevcut enerjiyi bu şekilde yönetmiş olmakla hatrı sayılır sonuçlar aldım.

Şunu söylüyorum “Hiç sıkıntı yok. Rahat olun. Bence de düşünmekle çok iyi edersiniz. Hatta ben de düşünmeliyim. Bu tür süreçlerde bizler şunu düşünmek durumundayız ; sonuçta size zaman ve efor yatırımı yapacağız ve doğal olarak zaman ve eforumuzun boşa gitmeyecek olduğundan emin olmalıyız. Her iki tarafın da ciddi bir şekilde düşünmesinde fayda var. Eğer kararınızı bize 72 saat içinde bildirirseniz çok memnun oluruz…”

Adaya beklemediği şekilde yaşlaşın. Beklediği şey normalde nedir ; onu sıkıştıracağınız, ikna etmeye çalışacağınız vs..bunu yapmayın. Tam tersini yapın. O kendisini geri çekiyorsa siz de kendinizi geri çekin. Psikolojik bir harekettir ve işe yarar. Çoğu zamanda işe yaramaz gibi görünür, daha az sayıda aday daha fazla bilgi almak için size geri dönüş yapar, kendisini ikna eder ve çok iyi üretim yapar. Kayıt oranınız belki daha düşük olabilir ancak, aday “tamam. Ben de varım!” diyip kaydolduğunda gerçekten vardır.

Kısa vadeli souçlara odaklanmayın. Sizin iknanız ile gelen insanlar çalışmayacaklardır. Pasif duruma düşerler veya istifa eder ve ayrılırlar. Sonuçta 0 üretim vardır. bu sizin için emek kaybıdır, zaman kaybıdır. Psikolojik yatırım yapmışsınızdır. Gereksiz yere üzülürsünüz. Psikolojik kondisyonunuzu her daim yüksek tutmak önemli ödevleriniz arasındadır.

Sunum sayısına odaklanın. Ürünleri/işi olabildiğince doğru anlatmaya odaklanın. Sunum sırasında şirket kurucularınızın mesajını olabildiğince deforme etmeden en sade ve saf şekliyle aktarmaya odaklanın. Sonuçlara odaklanmayın. Doğru bilgi vermeye odaklanın. İnsanlar doğru bilgiyi, doğru insanlardan aldıklarını görünce kültürünüzün bir parçası olmaya karar veriyorlar ve işinizi bir sonraki seviyeye taşıyorlar.

Umarım bu yazı faydalı olmuştur. Bu yazıyı eğer beğendiyseniz paylaşmayı unutmayın.

Sizin Başarınıza, Yavuz Bağcı

cutmypic