ilk hamle çok güçlü olmalı

ne kadar geç başlarsan başla, ne kadar beklersen bekle, eğer bir gün network marketing işini inşa etmeye başlamayı düşünüyorsan ilk hamlen çok güçlü olmalı.

ilk hamlenin güçlü olmasından kastım şu; kısa zamanda çok sayıda sunum! ben ilk 3 ayda 500 kişiye sunum videomu seyrettirme ve kapanış sorusunu sorma kararı almıştım. tek başına sunum sayısı bir anlam ifade etmeyecekti. o sebeple arkasından mutlaka kapanış sorusunu sormalıydım.

var mısın? yok musun? 

napalım? bismillah diyor muyuz?

kredi kartını alayım…

kaç hesap açacaksın? 1 mi yoksa 2 mi? (dikkat! “bu işi yapacak mısın?” değil.)

kolay hamle değildi biliyordum ancak bu hamleyi yapmak zorundaydım. insanın nedenleri güçlü olduğunda, bir sebep olduğunda yapamam dediği şeyleri yapıyormuş onu anladım Aralık 2012’de…

3 ayda 500 kişiye sunum yapmak! kolay mı? hayır. zor mu? valla zor. düşünsene 500 sunum / 90 gün = 5.55 sunum / gün yapıyor. yani günde neredeyse 6 kişiye 90 gün boyunca sunum yapacaktım. bu kararı aldım.

bu kararı almam yaklaşık 10 saniyemi aldı. kafamda 3 ay ve 500 sayıları belirdi. bildiğimden mi? hayır. sadece yıllar evvel bir eğitim kasedi dinlerken bir liderden duymuştum. sunumun tanımını yapıyordu. örnekler vererek anlatıyordu. ve diyordu ki “eğer tanımını yaptığın bu eylemden 499 tane yaparsanız diamond olursunuz” bu hedefi belirlerken aklımda bu düşünce vardı. tabi bu 500 sunumu belli bir zaman sıkıştırmalıydım. yoksa değil 500 sunum 500,000 sunum da yapsam işe yaramazdı. bunu da çok iyi biliyordum.

500 kişilik listem var mıydı? hayır yoktu ancak, eski, yeni, okul, iş arkadaşlarımın hepsinin ismini yazacaktım listeme. okul yıllıkları, fotoğraf albümleri vs. normal şartlarda sıcak muhabbette olduğumuz kişi sayısını toplasan 20yi geçmezdi. bu herkes için böyle muhtemelen. çalışma hayatı içinde karşımıza network marketing gibi bir iş çıkmadığı sürece insanların hepsi ile mesai yapmıyoruz. insanları da önceliklendiriyoruz. en çok sevdiğimiz, birlikte vakit geçirmekten keyif aldığımız insanlar veya işle ilgili maddi çıkarımızın olduğu insanlarla görüşmeyi tercih ediyoruz. bunu yadırgamıyorum. bu gayet doğal bir durum. ve tabi ki ilişkilerimiz çok sıcak değil.

hadi yeniler neyse onlarla bir şekilde sunum videosunu seyredecektim ancak, eskilere nasıl yaklaşacaktım? benim hakkımda ne düşünürlerdi? bunu bilemiyordum. ne düşünürlerse düşünsünler tek bir eylem kararı aldım. onlara şunu söylemeye başladım.

  • seninle bir video seyretmemiz gerekiyor. 
  • nedir
  • izlediğin zaman göreceksin
  • ok. merak ettim. izleyelim bakalım.

videoyu bu şekilde ilk 8 günde 82 kişiye seyrettirmiştim. 70 tanesi hayır dedi. 12 tanesi evet dedi. unutma. herkes sana evet demez. herkes sana hayır da demez. birileri mutlaka evet de der. benim için de öyle oldu. 8 yıla yakın zaman geçti üzerinden. şimdi?

her ay 10,000’den fazla online ürün alımı var. 

her şey o küçücük 10 saniyelik kararla başladı. 3 ayda 500 sunum. bu arada 3 ayda 500 sunum videosu seyrettirememiştim. buna gerek kalmamıştı. benim öngöremediğim şey şuydu. insanlar da aynısını yapmaya başlamıştı. ve işim inşa oldu.

senin başarına, yavuz bağcı