Kendinize Yeni Meslekler Arayın

Dünya yeniden dizayn ediliyor. Birileri masayı devirdi. Kartlar yeniden dağıtılacak. Hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağı yeni dünyada, mevcut becerilerinizle var olabilme şansınız çok büyük ihtimalle olmayacaktır. Kendinize şimdiden yeni işler değil, yeni meslekler arayın. Evlerde geçirdiğiniz şu günler/ayları yepyeni becerileri öğrenmek için bir fırsat olarak kullanın ki, yeni dönem başladığında “keşke” demeyin “iyi ki…” diyin.

Ben kendi adıma iş anlamında doğru bir tercih yapmış olduğumu düşünüyorum. Yıllar evvel bir büyüğümün tavsiye ve önerisi ile kendime başka gelir kaynakları yaratmanın arayışına girmiştim. 2008 krizi dönemli ve sonrası dönemden bahsediyorum. Ciddi emek ve zaman yatırımı yaptım. İşe gidip gelirken metrobüslerde körüğün oraya geçerdim. Çantamı ayaklarımın arasına kıstırırdım. Sabahın köründe, o loş metrobüs ışığında sağım solum arkam insan doluyken yüzlerce insanla bir aradayken, bir birimizin sabah sabah veya akşam akşam nefesimizi solurken yeni mesleğimle ilgili kitaplar okurdum, yurtdışından satın aldığım sesli eğitim kayıtlarını dinlerdim. Geleceğin hayalini kurardım. Günler sürdü. Aylar sürdü. Yıllar sürdü. Kendime yatırım yaptım. Aklıma, sabrıma, beynime yatırım yaptım. Benim okuduğum kitaplardan ve o kurslardan öğrendiğim kadarı ile gelecek zaman ve emeğin para ile yer değiştirdiği (maaş) bir gelecek olmayacaktı. O günler için evet, şimdilik maaşlı çalışıyordum ancak, bu sonsuza dek bu şekilde gitmeyecekti. Geleceğimin dizaynı çok farklı idi. Gelecekte zamanımı ve emeğimi para ile yer değiştirmek istemiyordum. Ticaret yapmak istiyordum. Bu ticareti de küçücük bir sermaye ve sıfır risk alarak yapmak istiyordum. Arada sırada “Ulan Yavuz sen de amma çok şey istiyorsun” diye kendimi sorguluyordum. Sonra da dönüp kendime fırça atıyordum. “Saçmalama. Dünyayı takip etmiyor musun? İnternet sayesinde küçük bir sermaye ve sıfır risk ile insanlar gayet ciddi ticaretler inşa edebiliyorlar ve gayet ciddi para kazanabiliyorlar” Zamanımla parayı değil birilerinin parası ile ürünümü yer değiştirmek istiyordum ve katma değer yaratmak istiyordum. Yani kısaca ticaret yapmak istiyordum. Peki sonuç? Sonuç şu; dünyada ticaretin kontak anahtarı kaptılmış durumda. En iyi ihtimalle ticaret yavaşlatılmış durumda. Eğer henüz geliriniz kesilmedi ise çok büyük ihtimalle çok yakında ya iflas edeceksiniz ya da maaş aldığınız işinizi kaybedeceksiniz. “Peki sende durum nedir Yavuz?” diye soracak olursanız. Şu an itibarı ile ticaretim devam ediyor. Tabi ki yarın ne gösterir bilemeyin ancak, ticaretimin durması için dünyada 2 şeyin durması gerekiyor.

  1. İnternet
  2. Kargo firmaları

22 yıldır yakın çevreme bunu anlatmaya çalıştım.

Yardımlaşmayı teklif ettim.

Gücümüzü birleştirmeyi, birlikte ticaret yapmayı teklif ettim.

Birlikte yeni beceriler öğrenmeyi teklif ettim. Bunun için zaman ve efor yatırımı yapmayı teklif ettim.

Bana 22 yıl boyunca söyledikleri şeyler şunlar oldu.

  1. “Bunlar sahtekar olabilir. Dikkati ol” nasihatlerinde bulundular.
  2. “Bu ürünleri neden biz üretip satmıyoruz da Allah’ın Amerikalısına hizmet ediyoruz?” dediler.
  3. “Önce sen bi yap bakalım, sonra belki bir de geliriz” dediler
  4. “Bize bu tarz işler ters. Biz böyle yanlış anlama tırı vırı işler değil de reel ticaret yaparız” dediler.
  5. “Bu tür işlere benim ayıracak zamanım yok” dediler.
  6. “Ben bu ürünleri gidip eczaneden alırım. Yok canım sağol” dediler.
  7. “Bu ürünler Amerikan zehiri” dediler.
  8. “Param yok” diyip beni başlarından savmayı tercih ettiler.
  9. “Anlat anlat heyecanlı oluyor” dediler.
  10. İnce ince, bıyık altından sırıtarak “Bitse de gitsek” modunda, aşağılayarak baktılar.
  11. “Seni akıl hastanesine yatıralım. Hastane masraflarını biz çekeriz, sana söz. Ailene de bakarız” diye benimle dalga geçtiler.

Ben onlara yardımlaşmayı teklif etmiştim.

Ben onlara güç birliği yapmayı teklif etmiştim.

Ben onlara insanların ezici çoğunluğu gelecekte emekli olamayacak demiştim. “Heee, heee, görürsem söylerim” dediler.

Ben onlara daha sağlıklı yaşlanmayı, finansal sağlığımızı arttırmayı ve zaman anlamında seçeneklerimizin sayısını arttırmayı teklif etmiştim.

%99’u şu an geleceğe hazırlıksız yakalanmış durumdalar.

Ne yapın ne edin, geleceğe hazırlıksız yakalanmayın.

Yeni meslekler öğrenin. Yeni beceriler öğrenin.

Ele, kola, silaha değil akla, beyne yatırım yapın.

Yeni beceriler öğrenmek z o r u n d a s ı n ı z.

Başka çareniz artık yok. Selam, sevgi ve saygılarımla. Yavuz Bağcı