Network Marketing Ürünleri Neden Eczanelerde Marketlerde Satılmıyor?

Dünyada her hangi bir ürünün pazarlanmasında geleneksel yöntem nasıl çalışır? Büyük toptancılar, perakendeciler ve reklam araçları nasıl iş birliği yapar?

Medya (reklam araçları) öncelikli olarak hedef kitleyi bir şeyin farkında olması konusunda uyarır. Bir farkındalık yaratır.
Algoritma genelde şu şekilde işler;
1. Bir problem hakkında insanlara bilgi ver ve bu bilgiyi haberlerde, dergilerde, gazetelerde gündeme getir.
2. Daha sonra, durumun ne kadar kötü olduğu ile ilgili çalışmalar sun
3. Bir kaç gün sonra haberlerde, dergilerde, gazetelerde “çözümü” sun. Çözümün yani ürünün ismini medya araçları vasıtası ile binlerce kez vurgula.
4. Son olarak, ürün eczane veya market raflarında sergilensin ve sen de git satın al.
Bu ürün pazarlama modeli belki de 100 yıldan fazladır kullanılagelen modeldir ve gayet de iyi bir şekilde çalışır ancak, bazı yatırımcılar veya ürün sahipleri bu geleneksek modeli pek sevmezler. Ya da en azından artık sevmemeye başladılar. Neden? Sebebi gayet basit. Çünkü bu model maliyetli bir modeldir.
Bu pazarlama modelinde ürün tanıtımı yapması için bilgi kanallarına yani medyaya, reklama, PR çalışmalarına vb kanallara ayrılan bütçe ciddi şekilde artmış durumdadır.
Firmalar, artık bu maliyetli modele alternatif arayışı içine girmiş durumda.
Ürünlerini nihai tüketiciye daha düşük maliyetle ulaştırmanın yollarını arıyorlar.
Pazarlamada şu kuralı herkes çok iyi bilir: Müşteriye yakın olan oyunu kazanır!
Eğer bir süpermarketseniz müşteriye yakınsınız.
Eğer eczaneyseniz müşteriye yakınsınız demektir.
Yani perakendeciyseniz müşteriye yakınsınız demektir.
ancak, eğer siz bir yatırımcıysanız veya ürün geliştiren bir firmaysanız müşteriye uzaksınız demektir.
Gider kalemleriniz içinde aracılara (perakendeciler vb) karınızdan ciddi bir şekilde vazgeçerek ciddi miktarda bütçe ayırmanız gerekiyor demektir. Neden? Çünkü müşteri sizin müşteriniz değildir. Perakendecilerin müşterileridir.
Diğer bir nedeni de şudur…
Eğer ürününüz müşteri adaylarına anlatılması gereken bir ürünse veya nihai tüketicinin ürün hakkında mutlaka eğitilmesi gerekiyorsa bunu raflar doğal olarak yapamaz, eczacı yapamaz, süpermarkette çalışan insanlar yapamaz.
Network Marketing’in varoluş sebebi bu ihtiyaçtır. Ürünün anlatılması ihtiyacıdır. Müşterinin eğitilmesi ihtiyacıdır.
Tersi durum da geçerlidir.
Çok iyi anlatılması gereken bir üründen bahsetmiyorsak, yani ürünün çok iyi anlatılmasına gerek yoksa, network marketing o ürünün müşteriye ulaştırılmasında iyi bir seçim olmayacaktır. Olamaz.
Örneğin, pazarlamak istediğimiz ürün elbise akısı ise network marketing bu tarz bir ürünün pazarlamasında işe yaramayacaktır. Kalite fiyat arasında bir kıyaslama yapıp alabileceğiniz çok sayıda yer vardır.
Network Marketing işi yapan insanlar için fırsat şudur;
1. Her hangi bir rafta kolay kolay bulunamayacak yüksek kaliteli ürünler
2. Bilgi
Perakendeciler network marketing yolu ile pazarlanan ürünlerin detaylı olarak anlatılması için insanlar istihdam edemezler. Bu, perakendeciler için çok maliyetli bir operasyon olur. O sebeple network marketinge konu olabilecek ürün gamlarından uzak dururlar. Ürünün, anlatılamazsa satılamayacak dolayısı ile karlılığı olmayacak bir ürün olduğunu çok iyi bilirler.
Özetleyecek olursak…
#1 – Network Marketing ürünleri ÇOK İYİ ÜRÜNLERDİR. Piyasadaki en kaliteli ürünlerdir.
#2 – Network Marketing şirketleri, bir reklam yıldızına veya bir TV kanalına veya bir dergiye veya bir gazeteye veya bir billboard reklam operatörüne veya bir perakendeciye para ödemek yerine, ürünlerini müşteri adaylarına anlatmaya gönüllü olan iş ortaklarına (distribütörlerine) komisyon ödemesi yapmayı tercih ederler. Çünkü network marketing firmasının ürünleri, detaylı anlatım gerektiren, müşteri adaylarının eğitimini gerektiren ürünlerdir.
Dünyadaki tüm ürünler her hang bir pazarlama modeli ile pazarlanmak ister.
Network Marketing, özellikle bazı ürün grupları için çok daha etkili ve çok daha verimli bir pazarlama modelidir.
Eğer ürünlerini anlatma konusunda istekliyseniz network marketing şirketileri size de ödeme yapacaklardır.
Sizin başarınıza, Yavuz Bağcı