Adaya nasıl “hayır” denir?

o-HOW-TO-SAY-NO-facebook

Network Marketing’de adaya hayır demenin çok sayıda yolu var. Bakın bunlardan bir kaç tanesini sizinle hemen paylaşmış olayım.

  1. Doğru soruları sorabilmeyi öğrenin.
  2. Dinlemeyi ama gerçekten dinlemeyi öğrenin. Kafanızda adayı dinlerken sıra size geldiğinde ne söyleyeceğinizin planını yapıyorsanız bunun adı gerçekten dinleme değildir. Adayı dinlerken “Lafı nasıl bir  bir punduna getiririm ve ürün ve/veya fırsatımı nasıl çakarım!” kaygısı taşıyorsanız o kişi değil ömür boyu, bir defaya mahsus dahi olsa sizden satın almayı tercih etmeyecektir.
  3. Adayın üzerine eğilerek konuşmayın. Kendinizi hafifçe geri çekerek konuşun. Sıra size geldiğinde taarruz durumundan ziyade savunma durumuna geçin. “Bahsettiğim ürünler bunlar. Ya, bilmiyorum bi bakmanda fayda olabileceğini düşündüm. Bilmiyorum iyi mi ettim, yoksa kötü mü ettim…” gibi cümlelerden bahsediyorum.
  4. Türkçe’yi doğru kullanmaya gayret edin. günümüzde insanlar artık chatleşir gibi konuşmaya alışmış durumda. Cümle yok. Nokta yok. Virgül yok. Konuşmanızın bir müziği olmalı. Türkçe’yi olabildiğince doğru, güzel, melodik bir biçimde kullanmaya özen gösterin. Chatleşir gibi konuşmak sizi sadece itici hale getirir. Türkçe’yi doğru kullanmak çekiciliğinizi arttırır. Sizi çekim merkezi haline getirir.
  5. Adayın her dediğine direct yanıtlar vermekten kaçının. Yanıtı kısa bir hikaye anlatarak başlatın başlatın ve sorusuna o şekilde yanıt verin. Örnek : “Yavuz sen ne kadar kazanıyorsun?”

Yavuz : “Ahmetçim bu tabi bana sık sık sorulan bir soru. Soruna tabi ki yanıt vereceğim ancak, önce şunu söylememe izin ver. Benim bu işle ilgili kararım ömürlük bir karardır. Seninle, olası el sıkışmamız durumunda da senden isteyeceğim şey aslında bu işle ilgili kararının ömürlük bir karar olmasıdır. Benim senle ilgili kararımın vadesi de ömürlük olacaktır. tıpkı başkaları ile ilgili kararımın vadesinin ömürlük olması gibi. Bu işte hepimizin ödevi 3 tane ticari hattı inşa etmektir. İnşa etmekten kastım şudur ; senden bağımsız bir şekilde ticareti büyür duruma getirmektir. Şunu söyleyebilirim, ilk hattın inşa olduğunda yani senden bahımsızlaşmaya başladığında gelirin üç aşağı beş yukarı ……ile …… dolar bandında olması beklenir. İkinci ticari hattının inşa olması demek, gelir seviyesinin yine üç aşağı beş yukarı …..ile ……dolar arası olması anlamı taşır. Dikkat et “yaklaşık” kelimesini kullanıyorum. Üçüncü hattının inşa olması demek her anlamda özgürlük anlamına gelir. Benim kafamda olan taslak plana göre ben geleceği şu şekilde dizayn ettim. Birinci hattımın inşaası 2 yıl sürecek, ikincisinin 2 yıl ve 3ncüsünün 2 yıl…Yani kafamda olan serüveni 6 yıllık bir serüven olarak öngörmekteyim. Bu tabi ki kişiden kişiye değişir. Sen diyebiirsin ki “benim için 5 yıl / 5 yıl / 5 yıl yani toplamda 15 yıl sürecek. Senin için bir mahsuru olur mu, bilmiyorum ama benim fikrimi sorarsan bu da hiç de fena olmayan bir inşa projesi. Bizim kültürümüzde şu vardır ; önemli olan şey süre değil sonuç. Bilmiyorum soruna yanıt olabildi mi ?

Büyük ihtimalle “evet kesinlikle yanıt oldu” diyecektir. “Kaç para kazanıyorsun?” sorusunun basitliğini, ucuzluğunu vermiş olduğunuz böyle bir yanıtla bir anda değerlendirmiş oldunuz. Aynen bu örneği kullanmak zorunda değilsiniz. Size uyan başka örnekler kullanabilirsiniz. Yeter ki chatleşir gibi konuşmayın. Ve asla yalan söylemeyin. Eğer ısrar ederse ne kadar kazandığınızı söyleyin. Kazanmadıysanız kazanmamış olduğunuzu da söyleyin ve bunun zaten bu şekilde planlamış olduğunuzu söyleyin. İnsanlar sizi takdir edeceklerdir. Yanıtı eğer yukarıdaki gibi vermişseniz, kısa vadeli başarısızlıkların doğal olduğunu anlayacaklardır ve vizyonunuza konsantre olacaklardır. Eğer doğru insanlarsa, yeterince akıllı ve zekiyseler…

Ben çoğu zaman “hmmmm bak bu dezavantajlı bir durum” diyen adaylara şunu söylemişimdir ;  “Bunu ben de biliyorum ve belki de seni sırf bu yüzden dolayı kaybedebileceğimizi de biliyorum ancak, dediğim gibi…”  diyip bir hamleyle daha büyük vizyona, gelecek büyük plana odaklamaya çalışırım. İkinci bir hamledir benim için. Ona bir şans daha vermiş olurum. Anladı anladı. Anlamadıysa yapacak bir şey yok.

Adaya nasıl hayır denebileceği ile ilgili vermiş olduğum bu örnekler kulağınızda umarım bir müzik oluşturmanıza yardımcı olabilmiştir. Kocaman kucaklıyorum!

Yavuz Bağcı

Not : Bu arada Youtube kanalımda da enteresan bulabileceğiniz videolar mevcuttur. Youtube’a girin “Yavuz Bağcı” yazın ve videoların keyfini çıkartın! Sorularınızı 0533 260 3607’ye WhatsApp ile bırakabilirsiniz