Kar odaklı kültür

Son zamanlarda bazı arkadaşlarım bana bazı firmalar hakkında ne düşündüğümü soruyorlar. Benim ne düşündüğüm çok basit. Marketing planın çekiciliği, ürünün, sistemin mükemmelliğinden evvel bence bakılması gereken ilk şey firmanın KÜLTÜRÜNÜN ne olduğudur. Eğer firma “Ben kar odaklı çalışan bir firmayım. Buna herkesin saygı duyması lazım. Zira burası bir ticari işletmedir” diyorsa buna ben dahil herkesin saygı duyması lazım. Bununla ilgili aksi yönde hiç bir görüşüm olamaz ancak, bu saygı duruşundan sonra ben olsam kendime dönüp bir de şu soruyu sorardım.

“Firma, tamam kar odaklı. Peki. Bu bir ticaret. Ve ticarette işlerin iyi, bazen de kötü gittiği hatta belli bir dönem, firmanın ticari tahammül sınırlarını zorlar nitelikte kötü gittiği zamanlar da olacak. Bu bir gerçek. Her firma için geçerli olan bir gerçek. Peki, o gün geldiğinde, yani firma ciddi anlamda yıpratıcı nitelikte zarar ettiğinde, distribütörlerine dönüp de şunu derse n’olacak ?” ;

“Arkadaşlar ! Bizler sizlerle birlikte tek yumruk yola çıktık. Belli bir zamandır sizler de bizler de ortaya değer sunmak için çalışıyoruz. Ancak ben kar edemiyorum. Bunu biliyorsunuz ve ciddi zamandan beri kar edemiyorum. Ben ticari bir işletmeyim. Ve ticari karlılığı ön planda tutmak durumundayım. Buna sizin de hak vereceğinizi ve saygı duyacağınızı zannediyorum. Şu an itibarı ile şartlar bu ülke piyasasında daha fazla kalmamam gerektiğini gösteriyor. Tabi ki bir ticari tahammül sınırı bizim için de vardı. Bu tahammül marjını bizler sonuna kadar kullandık ancak, artık daha fazla zarar etmeyi göze alamaz duruma geldik. Şirket ticari prensiplerimiz gereği bu ülke ofisini kapatmak durumundayız. Bugüne kadar göstermiş olduğunuz özveri, çalışkanlık ve dürüstlükten dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ederiz.”

O kadar emek…O kadar ter…O kadar insanın umutları…İnanmışlık. Güven.

Ben genellikle basit ve kısa yolu tercih eden bir insanım. Önce kültüre bakarım. Firmanın kültürüne bakarım. Firma, karlılık odaklı çalışan bir firma mı yoksa “başarı” odaklı çalışan bir firma mı ? Bu arada, karlılık odaklı çalışmamak demek kar edilmemesi anlamına gelmez. “Karlı” çalışmak farklı bir şeydir, “kar odaklı” çalışmak farklı bir şeydir. İkisini bir birinden ayırmak gerekir.

Örnek vermek gerekirse, Apple firması ilk Steve Jobs dönemi sonra erdiğinde “kar odaklı” çalışmayı tercih etmiş bir firmadır. Takipçileri şunu çok iyi hatırlayacaklar ki, Steve Jobs ikinci kez Apple’ın başına geldiğinde Apple iflasın eşiğindeydi. İflasın eşiğine gelmelerinin sebebi de kar odaklı çalışmalarıydı. Hakkında yazılan kitaplardan benim aklımda kalan şey, Steve Jobs hayatının hiç bir anında “kar odaklı” olmayı düşünmemiş olduğudur. Her dönemde içinde tek bir aşk, tek bir tutku vardı ; başarı odaklı çalışmak ve piyasayı domine etmek. Veya dünyayı değiştirmek ! Misyon, vizyon bu olunca başarı da geldi ticari başarı da geldi.

Network Marketingciler olarak veya Network Marketing endüstrisini araştıran insanlar olarak sizlere tavsiyem “kar odaklı” çalışmayı tercih eden firmalar konusunda çok dikkatli davranmanızdır. Bakmanız gereken şey çok basit. Kendisinize şu soruyu sorun “İşlerin kötü gittiği zamanlarda n’olacak ?”

“Şirket bana “Pardon” diyecek. Peki ben, bana inanan ve bana güvenen insanlara, arkadaşlarıma, komlularıma, dostlarıma nasıl “pardon” diyeceğim ?” Durumu onlara nasıl anlatacağım ?

Benim tavsiyem kültürü “başarı” odaklı olan bir Network Marketing firmasıyla çalışmayı tercih edin. Bu benim tavsiyem. Tabi ki nihai karar sizindir. Hayat sizin hayatınız ve hayatınızla ilgili kararları sadece ve sadece siz alabilirsiniz !

Sizin Başarınıza…

Yavuz Bağcı