Network’te Dilin Doğru Kullanımı

languages

Amatör bir networkçüyle pro bir networkçüyü bir birinden ayıran ilk temel fark, kullandıkları dildir. Size 2 tane soru örneği veriyorum. Anlamanız çok daha kolay olur. Aday bana “İş nedir ? “diye sordu. Amatör işi anlatmaya başlar. “Uluslarararası firma, süper ürünler, harika kazanç planı, muhteşem sistem…!”. Ben eğer adayın benimle masaya oturmasını istiyorsam kendisine bir soru yöneltirim. Ama soruyu nasıl sorduğumun büyük önemi vardır. Soruyu soruş şeklimi almak istediğim yanıta göre dizayn ederim.  Soruyu şu şekilde sorabilirim ; “Ahmet bey, sermayesiz, risksiz iş kurmayı ve çok ciro yapmayı kar elde etmeyi düşünür müsünüz ?” veya şu şekilde sorabilirim ;

“Ahmet bey tabi ki konu hakkında size detaylı ve doyurucu bilgi vereceğim ancak ondan evvel size şöyle bir soru yönetmiş olsaydım sizden ne yanıt almış olurdum onu merak ediyorum ; hiç risk almadan sermeyesiz işler de kurulabileceğini ve ciddi anlamda cirolar ve dolayısı ile hiç de fena olmayan karlılıklar yakalanabileceği konusundaki düşünceleriniz nedir diye sorsaydım sizden ne yanıt almış olurdum ?”

Soru aslında aynı soru. Sadece yanıt  ve sonuç farklı olacaktır. Hiç bir network marketing toplantısında Türkçe’yi doğru kullanma, kelimeleri özenle seçme eğitimleri verilmiyor. Türkçe’yi olabildiğince doğru kullanmak kendi başına bir İKNA olayıdır. Aday kendi kendisini ikna eder. Dilinizi değiştirmelisiniz !

diyalog şöyle devam edebilir “…O halde neden bir araya gelmiyoruz ve bir çay-kahve içimi sohbette tüm detayları masaya yatırmıyoruz ? Katılır mısınız bilmem ama bence gayet adil ve akıllıca bir teklif ? Hem bir birimizi daha yakından tanımış oluruz. İş olur ya da olmaz ..o tabi ki ayrı konu ama ben –bilmem katılır mısınız- insanların bir araya gelmesinden ve tanışmasından yana olmuşumdur. Dolayısı ile teklifim şudur ; yer, tarih ve saat belirleyelim, bir araya gelelim, birlikte neler yapabiliriz veya neleri ne kadar yapabiliriz veya neleri yapamayız bunları değerlendirelim. Bakın söyle yapalım derim ; prensipte Cumartesi, mecidiyeköy falanca yer saat 1300 diyelim aksi bir durum olursa yeterli zaman önceden bir birimize haber verelim. Ne dersiniz ? Zannediyorum bu teklif sizin için de yeterinde adil ve akıllıca …” :))))

Dil kullanımı ! dilin doğru, düzgün ve ikna edici bir şekilde kullanımı…ne diyecek size ? hayır hiç de adil değil ve akılsız bir teklif mi diyecek ? tabi ki hayır…randevuyu aldınız. Artık rakamların, oranların, istatistiklerin konuşma zamanı ! ve eğer yeniyseniz network marketingde, kaldı 999 tane daha…Bu benim matematiğim ! Sizin matematiğiniz farklı olabilir.

Sizin Başarınıza, Yavuz Bağcı