Network Marketing (MLM) – Soğuk Piyasa Nasıl Recruit Edilir ?

images

Network Marketing’e ilk kez başladığımda en büyük darbeyi (!) sıcak çevremdem yemiştim. Sonradan bunun sadece benim başıma gelen bir şey olmadığını, network marketingcilerin belki de %97’sinin benzer bir durumla karşılaşıyor olduklarını öğrenmiştim. Öğrenmem gereken şey soğuk piyasadan insanların RECRUIT ve SPONSOR edilmesi konusuydu. Bu konuda bilgimi arttırmalıydım. İnsanlarla önce arkadaş olmam gerekiyordu, ürün/fırsat/işimi hemen sunmamam gerekiyordu. Onlara fikrimi satmayı ancak ve ancak kendimi satabilmeyi becerebildikten sonra yapabilirdim. Bunu öğrendim. Sorun şuydu ; o kadar zaman beklemek durumunda mıyım ? Evetse, nasıl bekleyeceğim ? Buna nasıl tahammül edeceğim ? Benim sıcak çevrem Network Marketing (MLM) işime katılmadı. Ben de soğuk çevreye gitmeye karar verdim.

Bana genellikle sorulan sorulardan birisi şu ;

“Network Marketing işine yeni başladım. Henüz bilgi ve tecrübem yok. Arkadaşlarımı kaybetmekten korkuyorum. Soğuk piyasaya mı gitmeliyim ?”

Bir kaç tavsiyem var.

  1. Kendinize önce bir çalışma modeli oluşturun. (Hangi araçları nasıl kullanacaksınız. Örneğin günümüzde (Allaha şükürler olsun ki !) internet diye bir şey var. Ve her sektör için gereçerli olduğu gibi network marketing sektöründe de hemen hemen tüm müşteri ve distribütör adayları artık internette. İnterneti kullanarak ARKADAŞ OLUN !
  2. Kendinize bir söylev geliştirin (Örneğin “ne iş yapıyorsunuz ?” diye soranlara ne söyleyeceksiniz ? Veya, arkadaşlarınıza ne söyleyeceksiniz ? Sokakta ilk kez tanıştığınız insanlara ne söyleyeceksiniz ?) Sıcak çevrenize ilk etapta üründen bahsedebilirsiniz. Ben eğer bir arkadaşıma ürünle yaklaşacaksam ürünüm hakkında onu meraklandırmaya özen gösteriririm ve genellikle hiç değişmeyen tekniğim şudur ; “Yıllardır online olarak ne pazarlayabilirim acaba diye düşünürdüm. İnternetten para kazanan insanlara hep imrenmişimdir. Yıllardır ne pazarlayabilirim diye araştırıyordum. Sonunda aradığımı buldum. Eşi ve benzeri olmayan ürün grubunu online olarak internetten pazarlamaya başladım ve şaka gibi yaa ! Bismillah demeden daha ilk hafta 40 dolar kazandım (Bunu sadece ve sadece bu parayı kazandıysanız söyleyin). Bir sonraki hafta baaam ! 820 dolar. Ondan sonraki hafta baaaam bir 520 dolar daha. Ondan sonraki hafta hoooop 148 dolar. (Biraz tembellik yapmışım diye espri yaparım. Bu arada arkadaşım bana “Yavuz nedir bu ürün abi çatlatma adamı!” diye bir şeyler söyler. Dinlemem ve konuşmaya devam ederim. Bir sonraki hafta 140 dolar, 300 dolar, 420 dolar, 240 dolar, bunlar hep haftalık…” Merak uyandırmış olurum. Devam ettikçe de merakı pompalamış olurum. Sonra şunu söylerim “Eğer kimseye anlatmayacağına söz verirsen bunu nasıl yaptığımı sana da öğretirim ve sen de aynı benim gibi internetten para kazanmaya başlarsın. Ama dediğim gibi aramızda kalacak. Eğer birisine söylediğini duyarsam seni gebertirim (Eğer kankamsa bunu söylememde sıkıntı olmaz) ve kendisinden söz vermesini isterim. Merakını bir kez daha pompalamış oldum ! Bu bir sırdır ve aramızda kalmalıdır. Kimseye söylemeyeceği sözünü aldıktan sonra “Nerede ne zaman buluşuyoruz ?” diye sorarım ve randevulaşırız. Eğer onu yeterince meraklandırdıysam randevu zamanı çok erken bir zaman olur. Bu tekniği tanıdığım insanlara uygularım.
  3. Tanımadığım insanlara genellikle uyguladığım teknik “Çevrende, gönül rahatlığı ile  para ve ticaret konuşabileceğim birisi var mı ?” şeklinde olur. Veya, çevredeki esnafla konuşmayı çok severim. Mekanına girerim. Kendimi tanıtırım ve “Sizinle para ve ticaret konuşabilir miyiz ?” diye sorarım. “Tabi ki” yanıtını almışsam ve beni odasına vs bir yere davet ettiyse o günüm tamamıyla boş dahi olsa “Teşekkür ederim ancak, bugünkü programım çok yoğun” derim. Dikkat ! Ona HAYIR dedim ve çekiciliği arttırdım. Bana telefonunu vermesini isterim ve arayacağımı söylerim. Genellikle ertesi günü ararım ve randevulaşırım. Kartvizitimi asla vermem. Çünkü biliyorum ki internete girecek ve Google ona bu işin saadet zinciri olduğu ile ilgili tonlarca içerik verecek. (İnsanlar, insan olmalarının tabiatı gereği genellikle negatif bir şey var mı diye arama yaparlar. Ve eğer negatif bir şey var mı diye arama yaparlarsa genellikle Google onlara negatif şeyleri getirecektir). Bu konu önemli. Recruiting yapıyoruz şu anda ve recruiting aşamasında kartvizitinizi vermeyin. Evde unutmuş olduğunuzu söyleyin. Sadece telefonunuzu –eğer isterse- verebilirsiniz. Çok etkin ve sonuç alabileceğiniz bir tekniktir.

Devam ederiz. Şimdilik benden bu kadar. Umarım bu yazı faydalı olmuştur. Yazıya yorum yapmayı ihmal etmeyin.

Sizin Başarınıza, Yavuz Bağcı

Yavuz imza

Yavuz Bağcı Diamond

Facebook’ta arkadaş mıyız ?

Beni Twitter’da takip et