Email Marketing Teknikleri

e-mail marketing’de yapılan küçük bir plan, güçlü ve kalıcı bir email marketing ilişkisinin kurulmasıa yol açar.

email mar

Bu konuda bir adım atmadan önce aşağıdaki bilgilerin okunması faydalı olabilir.

Hedeflerinizi Belirleyin

Başarı için yapılması gereken ilk şey önce başarının tanımlanmasıdır.

İlk email kampanyanıza başlamadan evvel ilk yapmanız gereken şey hedefinizi belirlemektir. Hedefinizi belirlemek için kendinize sormanız gereken 2 tane soru vardır.

  1. Kime konuşacaksınız ?
  2. Neyi başarmak istiyorsunuz ?

Kime konuşacaksınız ?

Müşteriye mi hitap edeceksiniz yoksa adaya mı ? Endüstri liderlerine mi ulaşmayı hedefliyorsunuz yoksa markanızın/isminizin takipçilerine mi ? Her kime konuşursanız konuşun biraz daha derinlemesine düşünmekte ve şu soruları sormakta fayda vardır.

  • Kimdirler ? Nedirler ? Nasıldırlar ?
  • Ne kadar bilgiye sahipler ?
  • Bekletileri nedir ?
  • Benden niçin email almalıdırlar ? (Bunun sebebi nedir ?)

Kim oldukları hakkında ne kadar detaylı bilgiye sahip olursanız mesajınızı o kadar odaklı bir şekilde iletebilirsiniz. Yani mesajınızın hedef kitleye gitme olasılığını o kadar arttırmış olursunuz. Mesajınız ne kadar odaklı olursa o oranda etkili olur.

Neyi başarmak istiyorsunuz ?

Artık kime hitap ettiğinizi öğrendiniz ve biliyorsunuz. Mesajınız yavaş yavaş vücut bulmaya başladı.

Artık şunları yapabilirsiniz

  • Hedef kitlenizi çok özel, her yerde, her zaman bulunmayan bilgiyle veya üyelere özel tekliflerle ödüllendirebilirsiniz.
  • Onlara kim olduğunuzu ve aynı işi yapan benzerlerinizden niçin farklı olduğunuzu anlatarak adaylarınız için daha çekici hale gelebilirsiniz.
  • Endüstri liderlerine, müşterilerinize veya adaylarınıza yeni bir ürün anonsu yapabilirsiniz.

Dikkat ! Unutmayın. Endüstri liderleri, müşteriler ve adaylar birbirinden farklı beklentilere sahip farklı kitlelerdir. Hangi kitleye neyi ne şekilde sunacağınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. Endüstri liderlerine göndermeniz gereken bir mesajı müşterilere veya adaylara  gönderemezsiniz. Veya adaylara gönderilmesi gereken bir mesajı kalkıp da endüstri liderlerine veya müşterilere gönderemezsiniz.

Örnekler:

  • Eğer amacınız müşteri sayınızı arttırmaksa, mesajınız adaylara hitap etmelidir.
  • Eğer amacınız satışları arttırmaksa, mesajınızın müşterilere ve adaylara hitap etmesi daha mantıklı olacaktır.
  • Eğer amacınız yeni bir ürünle ilgili büyük bir duyuru yapmaksa, mesajınız endüstri liderlerine veya müşterilere hitap ediyor olmalıdır.

Özet

  • email göndermeden ÖNCE hedef kitlenizi biliyor olun.
  • Hedef izleyicinizi biliyor olun.
  • Doğru izleyiciye doğru mesajı gönderin.

Temel Kurallar

Bu kuralları başarıya giden yol haritanız olarak kabul edin.

Kurallar çiğnenmek içindir değil mi ? Fakat unutmayın, email marketing kampanyanızın daha başarılı olması için bu kurallara mümkün olduğunca sıkı bir şekilde uyun.

Kural 1 : Takipçilerinize saygı duyun (Altın Kural)

Takipçileriniz size kendileri ile diyalog kurmanıza, konuşmanıza izin vermiş olan insanlardır.  Bu kararı vermişlerdir. Onlara özen gösterin. İşinizin çok önemli bir parçalarıymış gibi davranın ki, zaten öyleler. Onlara değer sunun. Önemli bilgiler ve onlara her ne faydalı olacaksa, sunun. Başka bir deyişle, onlara VIP olduklarını hissettirin.

Kural 2: Anlatmak istediğinizi kısa ve öz anlatın.

Zamanlarını ısraf etmeyin. Zamanlarına saygı duyun. Günümüzde insanlar her gün email bombardımanı altındalar. Her yeni email mesajı insanlara bir şey satmaya çalışıyor. Bir email mesajı ile onlara her şeyi anlatmak zorunda değilsiniz. Çok büyük ihtimalle yazdıklarınızın tamamını okumaya zamanları olmayacaktır.

Kural 3 : İlgilerini çekebilmelisiniz

Mesajınızın içeriğinin müşterilerinizi ilgilendirdiğinden emin olun. Kendinizi onların yerine koyun ve kendi kendinize sorun “Ne tür bir içerik bana bu mesajı okuturdu ?”

Emaillerinizde bulundurabileceğiniz içerikler :

  • Son haberler
  • Faydalı bilgiler (ipuçları)
  • Özel teklifler
  • Anketler
  • Reklam materyalleri

Kural 4: İlginç olun.

İşiniz hakkında ansiklopedik bilgiye sahip olabilirsiniz. Harika fakat, okuyucularınız ansiklopedik dille yazılmış emailler okumak istemez. emaillerinize kendi üslubunuzu da yansıtmalısınız. Üslup, okuyucularınızla aranızdaki bağları daha da güçlendirir. Onlara kişiliğinizi de gösterin. Mümkün olduğunca konuşma tonu kullanın. Sanki çok eski ve yakın bir arkadaşınızla konuşuyormuşçasına yazın. Okuyucularınızı ödüllendirin ki, onlar da sizi ödüllendirsin.

Özetler

  • Okuyucularınızın kendilerini özel hissetmelerini sağlayın.
  • Kendinizi onların yerine koyun.
  • Kişisel markanızın ışıl ışıl parlamasına izin verin.
  • Mesajınızı kısa tutun. Eğer gerekliyse linkler verin.
  • Kendinize sorun “Onlara sadece gerekli ve ilgili içeriği mi veriyorum ?” Yanıtı hayır olan yerleri çıkartın.

İşe Yarayanı Devam Ettirin

Çalışan tekniğin ne olduğunu bilmek yeterli değildir. Çalışan ve başarı kazanan tekniği uygulayın.  email pazarlamasının en güzel taraflarından birisi neyin işe yarayıp, neyin yaramadığının çok rahat bir şekilde tespit edilebilmesidir. Sonuç raporlarını iyi inceleyin. Bu sayede bir sonraki işleminiz bir önceki işleminizden daha iyi olacaktır. Başarıyı arttırmak için şunları uygulayın ;

1. Konu başlıklarını değiştirmeyi deneyin.

2. En iyi teklifin hangisi olduğunu tespit edin.

3. Hangi içeriğin tıklamalarının daha fazla olduğunu öğrenin.

Kontaklarınızı Geliştirmek

Kontak listenizi birinci önceliğiniz yapın. İlk önce bilmeniz gereken şey, listenize giriş yapmış olan herkesin size onlara email gönderme iznini vermiş olmalarıdır. Eğer bu izni vermediler ise, gönderdiğiniz email mesajı SPAM’dir. Mesajınızı okumayacaklardır veya -daha da kötüsü- sizi SPAM gönderen birisi olarak fişleyeceklerdir.  Bir daha onlara email gönderemeyeceksiniz demektir. Bu durum, aynen şunun gibidir. Masanıza birisi gelmiştir ve verdiğiniz kartvizitinizi masanızın üzerine bırakıp gitmiştir.

SPAM email gönderen kişi durumuna düşmeden yapabileceğiniz en iyi hareketler aşağıda belirtilmiştir.

1. Websayfanızın her sayfasına kontak formunuzu koyun ve ziyeretçilerinize sizden (marketing) pazarlama emailleri alacaklarını yazın. (Önceden bilgilendiriyorsunuz)

2. Websayfanızda veya bloğunuzda yazacağınız yazılar onları email grubunuza kaydolmaya ikna edici şekilde olmalıdır. (Email grubunuza girmeleri durumunda kendilerine ne faydaları dokunacağını anlatın)

3. Email grubunuzun üyesi olmanın avantajlarını websayfanızda anlatın. Onları meraklandırın.

4. Asla email listesi satın almayın. Bunun zararlarını zaman içinde görürsünüz. Sadece kendinize ve işinize zarar vermiş olursunuz.

Kalite Sayıdan Önemlidir

Daha fazla aboneden oluşan email listesi daha iyi demek anlamına gelmez.

Yaptığınız şeye ilgi duyan daha az sayıda insanın olduğu bir email listesi yaptığınızla ilgilenmeyen çok sayıda insanın olduğu bir listeden her zaman daha iyidir. Günün sonunda görürsünüz ki, hedef kitleden oluşan küçük listeniz, hedef kitleniz olmayan büyük listenizden daha iyidir. Ürün veya hizmetinize olan ilgi listenizin sayıca büyüklüğünden daha iyidir.

Listeyi büyütmenin en kaliteli ve verimli yolu listenize olan katılımın kontak formunun doldurulmasıyla olan katılımdır. Aboneleriniz listenize kendi rızalarıyla giriş yapmışlardır. Üçüncü şahıslardan liste satın almayın. Bu yapmak uzun vadede sadece ve sadece sorunlara yol açar. İsminizi lekelemiş olursunuz.

Listenizi Yönetmek

Listenizi güncel tutun !

Burada iContact ile çalışmanın avantajlarını yaşarsınız. iContact ile listenizi güncel tutarsınız. Listeler hakkında detaylı sonuçlar alırsınız. Gönderilerinizin raporlamalarını yakından takip edersiniz.

Etkili bir email Mesajı Nasıl Oluşturulur ?

Aşağıdaki parçaları birleştirerek etkin bir email mesajı oluşturabilirsiniz.

İyi hazırlanmış email mesajları aboneleriniz ile aranızda güven yaratır. Etkiyi arttırmak için hadi gelin şimdi neler yapabileceğinizi konuşalım.

“Kimden” kısmı nasıl olmalıdır ?

Bu kısım mesajın alıcılar tarafından ilk görülen yeridir. Çok önemlidir. Email mesajınızı eğer şirketiniz olarak gönderiyorsanız abone şirketinizin ismini görecektir. Kişisel olarak gönderiyorsanız ilk olarak isminizi ve soyisminizi görecektir. Hangisinin görülmesini istiyorsanız onu yazın. “no-reply@şirketiniz.com” gibi email adreslerinden mesaj göndermeyin.

“Konu” satırı

Konu satırı açık ve net ifade olmalıdır. Bu kısımda açık ve net ifadelerin olması, email mesajınızın açılma ve okunma olasılığını arttırır. 30 ila 50 karakter arasında olmalıdır ve bir aciliyet hissi vermelidir. Aciliyet hissi olan emailler aboneler tarafından daha çok açılır.

Yapılması gereken şey

Her kaliteli email mesajı, gönderinin içeriğinin ne olduğuna göre, okuyucu tarafından yapılması gereken bir şey içerir. Örneğin, gönderiniz bir Haber Mektubuysa “Detaylar için tıklayın” tarzında bir link akıllıca olacaktır. Ya da, gönderdiğiniz email bir toplantı hakkında bilgi veriyor ise, “Kaydınızı Şimdi Yaptırın” şeklinde bir komutun tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Emailinizde bir ürün veya servis satmayı düşünüyorsanız “Şimdi Satın Alın” şeklinde bir yönlendirmenin konması daha mantıklı olacaktır.

İçerik Fark Yaratır

Neyi nasıl söylemelisiniz ?

Mesajınızı yazmak için oturduğunuzda kendinize şu basit soruyu sorun ;

Müşterilerim neyi öğrenmek ister ? Benden ne duymak ister ?

Önce email mesajınızın ne tür bir mesaj olacağına karar verin. Emailiniz bilgi verme amaçlı mı olacak, reklam verme amaçlı mı olacak ? Önce buna karar vermelisiniz. Bir etkinlik hakkında bilgi mi vereceksiniz ? Buna karar verdikten sonra nasıl yazacağınızı belirleyebilirsiniz. Mesajınızı hazırlarken şu kuralı takip edin ;

Basit yazın.

Kendinizi bir şeyi sürekli olarak tekrar ederken bulursanız bilin ki, mesajınız sıkıcı olmaya başlamıştır. Gereksiz yerleri çıkartın. Mesajı kısaltın. Basitleştirin. Anlaşılması daha kolay hale getirin.

Gönderdiğiniz her emailde şu 3 şeyi yapıyor olmalısınız.

1. Ayartın

2. İlgilenin

3. Etkileyin

Bir sonra kendimize sormamız gereken soru şudur ;

Mesajım ne kadar uzun olmalı ?

Müşterilerimizden istediğimiz yanıtı almaya yetecek kadar uzun olmalı ancak, mesajın tipine göre değişir. Göndereceğiniz mesaj bir Haber Mektubuysa uzun olması doğaldır. Satış Mektupları daha kısa ve öz olur.

Paragrafları kısa tutmak,

Can alıcı noktalara vurgu yapmak,

Linkler koymak

her zaman iyi sonuç verir.

Kendinizden mutlaka bir şeyler koyun

Okuyucunuzun ilgisini sürekli olarak canlı durumda tutmalısınız. Şunu hiç bir zaman aklınızdan çıkartmayın ; mesajınızın diğer ucundaki bir insandır ! Onunla sohbet ediyormuş gibi yazın. Yüksek Lisans tezi yazıyormuş gibi yazmayın. Genellikle günlük ortak kullanımdaki kelimeleri tercih edin. Sıcak olun. Samimi olun. Kısaca kendiniz olun.

Abonelerinize işinizin içeriğiyle ilgili bilgiler verin ancak, unutmayın, vereceğiniz içerik onlara faydalı olan içerik olmalıdır.

Gönderi Sıklığı

Email pazarlamacıların aklında 2 tane soru vardır

1. email mesajlarımı ne kadar sıklıkla göndermeliyim ?

2. Ne zaman göndermeliyim ?

Her iş kendine özel durumlar içerir. Her kontak listesi de kendine has durumlar içerir. Bizim tavsiyemiz değişik türde mesajlar için değişik gönderi zamanlarının denenmesidir.

Bu sayfayı beğendiyseniz beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın.

Sizin Başarınıza,

Yavuz Bağcı